‘Een rouwrand wordt ingekleurd’

534

Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Artikel gepubliceerd door AD.

De Spakenburgse gemeenschap probeert zich op de Spakenburgse Dagen, het jaarlijks terugkerende volksfeest, los te maken van het drama rond de om het leven gebrachte 14-jarige Savannah.

,,Het heeft inmiddels wel een plek gekregen”, aldus de 67-jarige Jan van Diermen vandaag op de eerste van vier Spakenburgse Dagen. Oude ambachten, traditionele klederdracht en vis voeren dan de boventoon in het oude vissersdorp in het hart van het land. Van Diermen is geboren en getogen in het dorp en niet van plan er ooit weg te gaan.

Hij zit op een bankje aan de haven ‘een beetje mensen te kijken.’ ,,Eigenlijk horen we niet veel meer over Savannah, terwijl we eerst niets anders hoorden.” Hij heeft het idee dat de hechte gemeenschap van Spakenburg ervoor heeft gezorgd dat de inwoners het verdriet samen kunnen delen en dragen.

Dat denkt ook wethouder Willem Heinen. Hij zit een bankje verderop met twee ‘medeburgers en vrienden.’ ,,Onze gemeenschap is er diep door getroffen”, zegt hij. ,,Het was het gesprek van de dag. Hoe verder de tijd vordert, des te minder dat wordt.”

Toch wordt Heinen er in het college telkens mee geconfronteerd. ,,Je merkt dat het weer opleeft, als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Er zijn tijden van droefenis en tijden van blijdschap. Nu schakelen we naar de vreugde van de Spakenburgse Dagen.”

De rouwrand die het dorp de afgelopen weken ervoer, is vandaag ingekleurd, verwoordt Heinen het algemene gevoel. ,,Voor bezoekers van buiten het dorp is dat anders. Zij weten wat er gebeurd is, maar de impact en belevenis zijn voor hen anders.”

534-2

Traditionele botters in de Spakenburgse haven. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Een stukje verderop zitten de 72-jarige Marie de Vries en Eke Hoff (73) in de schaduw een bruine boterham met kaas te eten. Ze zijn met een bus vanuit het Friese Dokkum gekomen. ,,We hebben het er wel even over gehad”, zegt De Vries.

Vaatstra
Hoff knikt instemmend. ,,We hoorden op de radio dat ze de sloot aan het leegpompen zijn. Als je hier dan bent gaat het wel door je heen. Vreselijk.”

De Vries: ,,Het leeft heel erg in zo’n dorp.” Ze weet dat, omdat in 1999 in Friesland een soortgelijke zaak speelde. Toen werd de 16-jarige Marianne Vaatstra onderweg naar huis verkracht en vermoord. Het gebeurde 15 kilometer bij De Vries’ woonplaats vandaan. ,,Dat doet iets met een gemeenschap. Uiteindelijk gaat het leven wel gewoon door.”

Voor de 61-jarige Rinie Vaane staan de Spakenburgse Dagen in het teken van saamhorigheid. Hij staat op de markt met wat voorbijgangers te praten. Zijn traditionele Zeeuwse klederdracht uit 1800 trekt veel bekijks. ,,Vandaag is een leuke dag, zonder ellende. Natuurlijk heb ik wel even gedacht aan wat er is gebeurd, maar nu zijn we met andere dingen bezig.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s