‘Als we hand in hand door Barneveld lopen, worden we bijna gestenigd’

694-5

Rogier Sluijter (20, links) en Jasper Koekoek (22) laten op YouTube zien hoe het met de acceptatie van homo’s is gesteld. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom.

Artikel gepubliceerd door AD.

‘Wat vindt u van transgenders?’ en ‘Hoe zit het hier met de acceptatie?’ Deze vragen stellen Rogier Sluijter en Jasper Koekoek aan willekeurige mensen op straat.

,,Ben je zelf een beetje homo accepterend?’’ Sluijter duwt zijn microfoon onder de neus van een jongen in een knalrode jas. Nee, luidt het standvastige antwoord. ,,Absoluut niet.’’ Waarom niet, wil Sluijter weten. De geïnterviewde denk even na, schudt zijn hoofd en haalt dan zijn schouders op. Het is onzin, vindt hij. Waarom is het onzin, vraagt Sluijter. ,,Ja, geen idee. Is vies.” Maar wát is er dan precies vies aan, vraagt Sluijter om verduidelijking. Weer haalt de jongen zijn schouders op. Hij denkt na, lacht een beetje. ,,Geen idee. Is gewoon vies, het is vies.”

Acceptatie
Het fragment komt uit de eerste aflevering van de YouTube-serie Straathomos, waarin Sluijter (20) en Koekoek (22) de straat opgaan om te vragen hoe het met de acceptatie van homo’s, lesbiennes en transgenders is gesteld. ,,Er wordt gedacht dat homoseksualiteit in Nederland goed geaccepteerd is”, zegt Sluijter, ,,maar er zijn nog zoveel mensen die denken dat het een ziekte is.”

Zelf kwamen hij en Koekoek uit de kast toen ze een jaar of vijftien waren. Inmiddels zijn ze vier jaar samen. Twee jaar geleden begon het stel met YouTube. ,,Het leek ons leuk om ons leven vast te leggen en dat met de wereld te delen”, legt Sluijter uit. Hun video’s zijn al ruim 1,2 miljoen keer bekeken.

Koekoek: We gaan expres naar de Biblebelt omdat we weten dat we daar bekrompen antwoorden krijgen

Het idee voor de serie Straathomos lag al langer op de plank. Met die video’s hopen de jongens mensen er bewust van te maken dat er nog veel valt te winnen als het gaat om homo-acceptatie.

Randje
Daarbij zoeken Sluijter en Koekoek graag het randje op. ,,We gaan expres naar de Biblebelt omdat we weten dat we daar bekrompen antwoorden krijgen”, vertelt Koekoek. ,,Als wij hand in hand door Barneveld lopen, worden we bij wijze van spreken gestenigd”, zegt Sluijter. ,,We krijgen daar antwoorden waarvan je bloed gaat koken.”

Volgens de YouTubers speelt opvoeding daarbij een belangrijke rol. In de toekomst hopen de twee lezingen op basisscholen te kunnen geven. ,,De aandacht die er op scholen is voor homoseksualiteit is niet goed”, vindt Koekoek. ,,Nu komen er homo’s of lesbiennes die het lastig vonden om uit de kast te komen.”

Sluijter: ,,Volgens mij is het veel beter als je het luchtig houdt.” Dat doen de twee ook in hun video’s. Als ze negatieve reacties krijgen, gaan ze in discussie. ,,We zoeken geen ruzie”, verheldert Koekoek. ,,We willen in gesprek. Bij de jongen met de rode jas was dat niet mogelijk. Hij bleef maar herhalen wat hij zei zonder met redenen te komen. Dat is jammer.”

Maar juist dat wil het stel laten zien. ,,We hopen dat als er mensen zijn die zelf tegen homo’s zijn dit soort reacties zien en zich dan realiseren: hoe ik erover denk is eigenlijk belachelijk,” zegt Sluijter. Zijn vriend is het met hem eens: ,,Dat is ons grote doel.’’

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s