Op zoek naar lotgenootjes van Luco

694

De ouders van Luco zetten voor hem een rolstoelvoetbalteam op. Foto: Jeroen Jumelet.

Artikel gepubliceerd door AD.

Luco Brokelman is in veel opzichten een jongen als alle andere jongens van 9 jaar. Hij is dol op voetballen, houdt van gamen en kijkt filmpjes van Enzo Knol. Maar er zijn verschillen: Luco lust geen snoep, drinkt koffie en zit in een rolstoel.

Dit weerhoudt hem er niet van om op het schoolplein fanatiek mee te doen met het voetballen. ,,Hij fietst met zijn rolstoel overal tussendoor”, vertelt vader Hermen Brokelman. ,,Hij vindt de pauze niet leuk, als hij niet wint”, zegt moeder Sjoerian Brokelman.

,,Er werd gevraagd of Luco mee wilde doen met het schoolvoetbalteam”, zo vervolgt Hermen. ,,Dat ging hartstikke goed. Als rechterverdediger gaat hij alle duels aan.” Is dat dan ook Luco’s favoriete positie? ,,Nee, ik vind keepen het leukste. Dan kan ik ballen tegenhouden”, laat hij weten. ,,Op de goal gooit hij zijn rolstoel overal voor”, vult zijn vader aan.

Rolstoelvoetbalteam
Voetballen op het schoolplein en buiten op straat is leuk, maar nog leuker zou Luco het vinden, als hij zijn eigen voetbalteam had. Daarom zetten zijn ouders een rolstoelvoetbalteam voor hem op. ,,Dat is niet makkelijk. Er zijn voetbalteams waarbij de deelnemers in elektrische rolstoelen zitten en tegen een grote strandbal aanrijden. Wij zoeken deelnemers die in een rolstoel zitten, maar hun voeten nog wel kunnen gebruiken, net als Luco.”

Drie jaar geleden belandde Luco in zijn rolstoel. ,,Hij is geboren met een darmafwijking”, vertelt zijn vader. ,,Zijn lichaam doet niks met eten en drinken.”

Rugzak van FC Barcelona
Achter zijn rolstoel, in een rugzak van FC Barcelona, zitten twee zakken met vocht. Met twee pompjes, die Luco Bas en Jopie noemt, komt het vocht via lijnen in zijn aderen terecht. ‘s Nachts krijgt Luco via dezelfde lijnen zijn vloeibare voedingsstoffen toegediend. Hij hoeft nooit te eten en te drinken en kon dat tot zijn 2de ook niet, tot zijn dunne darm werd verwijderd.

Hermen Brokelman: Voetbal is de grootste sport in Nederland. Het wordt tijd voor het eerste rolstoelvoetbalteam van Nederland

Sindsdien weet Luco hoe eten smaakt, ook al verwerkt zijn lichaam het niet. ,,Ik vind bloemkool, rundervink, aardappeltjes, boerenkool, zalm, kibbeling, oma’s soep en koffie lekker”, klinkt het. Twee jaar later, toen Luco 4 jaar was, kreeg hij een ontsteking in zijn dikke darm. Hij kreeg de ontstekingsremmer prednison, maar uiteindelijk moest zijn dikke darm er, net als zijn dunne darm, uit.

Pijn
Een maand na de operatie ging Luco slechter lopen. ,,Hij had veel pijn”, herinnert Hermen zich. ,,Ik weet nog dat we in Brugge op vakantie waren. Luco zat in een buggy en het rijden over de keitjes daar deed hem veel pijn. Hij ging steeds verder achteruit. Luco heeft ontstekingen in zijn gewrichten die misschien door de prednison al die tijd onderdrukt werden.”

Sinds zijn 6de zit Luco in een rolstoel. Omdat dat nu al drie jaar is, zijn zijn benen en gewrichten vergroeid en zijn spieren kort geworden. ,,In de groei heeft hij altijd in deze houding gezeten.”

Messi
Tijd om zijn kamer te laten zien. Sinds januari beschikt het huis over een lift, waarmee Luco zelf naar boven kan gaan. Op de grond van de lift ligt een kunstgrasmatje en aan de wand hangt een poster van het stadion van FC Barcelona.

Het blijkt een voorproefje van zijn kamer. Daar prijkt Messi aan de muur. Op tafel ligt een Playstation met vier controllers, waarop Luco met zijn vrienden het voetbalspel FIFA speelt. Op de vensterbank liggen voetbalschoenen. Luco twijfelt even over welke hij aan zal trekken, maar kiest uiteindelijk voor een blauw paar. ,,Die van Messi.”

Buiten op het pleintje voor de deur laat hij zien hoe behendig hij met een bal omgaat. Hij tikt ‘m in hoog tempo van zijn linker- naar zijn rechtervoet, houdt ‘m hoog en kan prima passjes geven. Dat zou hij maar al te graag in zijn eigen rolstoelvoetbalteam willen doen.

Eigenlijk vindt Hermen het vreemd dat zoiets nog niet bestaat. ,,Ik ben het op internet nergens tegengekomen. Voetbal is de grootste sport in Nederland. Het wordt tijd voor het eerste rolstoelvoetbalteam van Nederland.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s